2024. június 14. péntek Vazul napja van, holnap Jolán névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Munipolis hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
 
 
MFP-BJA/2021
„Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása”

Támogatás összege:
2 714 417 forint
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Önkormányzati tájékoztató

A Kormány új foglalkoztatás politikai programja keretében közmunkaprogramot hirdetett a kistérségek részére.

A program költsége 77 Millió Ft. ennek 90 %-a állami támogatás, 10 %-a lakosság arányos önrész. Nadap esetében 150.000.- Ft.

A települések kül- és belterületein a közterületek takarítására, szemét szedésre és gyommentesítésre szervezték a programot. 140 fő foglalkoztatására lenne lehetőség, de az egész megyéből mintegy 110 fő jelentkezett. Olyanokról van szó, akik már kikerültek a munkanélküli segélyből és rendszeres szociális segélyben részesülnek. A munkaügyi központok minden érdekeltet kiértesítettek. Ezeknek csak 40 %-a érdeklődött a munka után, majd a jelentkezők fele vette fel a munkát. A takarítás folyamatban van.

Az Alba Volán Rt-vel történt levelezés - mint már hosszú évek óta - eredménytelen volt. Menetrendi változtatásokra vagy járat sűrítésre nem hajlandóak. Javasoltam, hogy Velence, Templom közben az ellenirányú buszforgalom várja be a csatlakozó járatot, így Nadapra átszállással minden velencei buszjárat használható lenne. A vezető menetirányító szerint erre korábban is kötelezték a gépkocsi vezetőket, amit azok igen ritkán tartanak be - tapasztalatunk szerint is. Újabb tárgyalásra van szükség.

Nadap, Velence és Lovasberény Önkormányzatai közösen próbálják újból a községünkön átvezető 8119 sz. út (Haladás út) teljes hosszában a 20 tonnás súlykorlátozás bevezetését, Velence és Lovasberény között. Tavaly az M6 autópálya építés kapcsán törekvésünk eredménytelen volt, de az építés befejeztével, valamint a csatornázási munkák miatt elszoktak innen. Most újból tapasztalható forgalmuk, ami veszélyt jelent településünk számára.

A szúnyog gyérítéssel kapcsolatban megtörtént a közbeszerzési eljárás. Sajnos, mint minden évben elég későn, hiszen az állami támogatás csak most tette ezt lehetővé. Az ez évi szúnyog gyérítést a Corax-bioner Kft. nyerte el. Javasoltam a kistérségi értekezleten, hogy amennyiben lehetséges a közbeszerzést 3 vagy 5 évre írjuk ki a továbbiakban, így a tavaszi biológiai irtás és a megfelelő időben történő szúnyog gyérítés megvalósítható. A munka folyamatban van. Sajnos kevés az eredmény, hiszen a természetvédelmi területen és a Velencei tó fölött tilos az irtás, így az idei szúnyoginvázióval szemben kevés a lehetőségünk.

Önkormányzatunk - ígéretünknek megfelelően nem tervezett beruházást a 2005. évben, addig amíg nem tisztázódik a csatornaépítés és a pázmándi útépítés pénzügyi helyzete és az Önkormányzatra háruló anyagi vonzatai.

Ígéretünknek és 2006. évi költségvetésünknek megfelelően ebben az évben megvalósítottuk, illetve folyamatosan megvalósítjuk azokat a beruházásokat, amik lakosságunk komfortérzetét javítják és szebbé teszik településünket.

Önkormányzati pénzből megépült a templom előtti járda, ami esztétikai értékén túl lehetővé teszi az Orvosi Rendelő és a Polgármesteri Hivatal akadálymentes megközelítését.

Megépült az Akácfa soron a szilárd burkolatú út további szakasza, ami az időközben épült házak megközelítését teszi lehetővé.

Megrendelésre kerültek és a belterületi utak helyreállításával együtt elhelyezésre kerülnek új utcanév-táblák, amik az új utcák neveit is tartalmazzák. Ezzel együtt a falu két végén köszöntő táblákat is felállítunk.

Játszótér épül a Szabadság utca füves részén, a csatornaépítés befejeztével. Rönk játékok lesznek felállítva, ezek rendelkeznek a szabvány szerinti minősítéssel, így gyermekeink részére biztonságos játék lehetőséget nyújtanak.

Megrendelésre került az '56-os emlékmű. A Millenniumi Parkban lesz elhelyezve és felavatva a Nemzeti Ünnepen.

A Templom közben megrendelésre került a zúzottkő burkolatú parkoló, ami az óvodai, valamint az egyházi rendezvények idején biztonságos parkolást tesznek lehetővé. Az úttest helyreállítása után épül meg.

A Templom közben néhány padot helyezünk el az út helyreállítása után, azért, hogy a temetőbe menő, főleg idős emberek pihenhessenek a meredek emelkedőn.

Az úttest mellett a szántóföldi oldalon ősszel díszfasort ültetünk a kivágott rossz akácok helyére. Néhány család jelezte, hogy szívesen vásárol fát, így járulva hozzá településünk szépítéséhez. Akinek hasonló szándéka van, kérjük jelentse be a Polgármesteri Hivatalban.

Megrendeltem az óvoda bővítés tervezését, minek során a fennálló rendelkezések szerinti kialakítás válik lehetségessé és a létszám is bővülhet. Vezető Óvónővel történt egyeztetés során alakult ki az az álláspont, hogy egy nagyobb csoportszoba épül, ami 25 gyermek befogadását teszi lehetővé, de az intézmény továbbra is egy, vegyes csoportú marad, óvónő, illetve dajka felvételére nincs szükség. A bővítéshez a pénz rendelkezésre áll, de mindenképpen pályázati úton kívánjuk finanszírozni azért, hogy ne éljük fel tartalékunkat. Terveink szerint a 2007-2008-as oktatási évet már a bővített óvodában lehetne kezdeni.

Lezajlott a kitelepítés 60. évfordulója, nagyon jól érezték magukat a hajdani Nadapiak. Felvetődött részükről a régi temető sírköveinek áthelyezése. Tájékoztattam őket, hogy Magyarországon nem szokás templomok előkertjében temetkezni, főleg nem korábbi sírköveket oda áthelyezni. Megegyeztünk abban, hogy amennyiben a mostani helyük nekik nem megfelelő, az eredeti elképzelés szerinti emlékpark kialakítás jöhet szóba. Az egyeztetés Plébános Úr bevonásával folyik.

Polgárőrségünk bírósági bejegyzése még nem történt meg, ennek ellenére vigyázzák nyugalmunkat éjszakánként. A hatósági ügyintézés sajnos igen nehézkes és hosszadalmas. Egy előnye van, hogy pályázhatunk a Polgárőrség szervezéséhez anyagi forrásra a bírósági bejegyzés előtt. Mint korábban írtuk, adományokkal is lehet segíteni munkájukat és felszerelésüket.

A Pro-recreatione Alapítvány, valamint Görgicze Zoltán a Juventus Hotel igazgatója nagyszabású idegenforgalmi programot dolgozott ki, amit a Kistérségi Tanács elfogadott. Ennek keretében Nadapon július 6-9-én zajlott le a rendezvény. Sikeres volt, bár tapasztalat szerint (eddig négy helyszínen zajlott) napközben csekély az érdeklődés. Ilyen nagyszabású rendezvénysorozat még nem volt a tókörnyéken. A minden házhoz eljuttatott műsorfüzetből mindenki láthatja a további helyszíneket és ellátogathat oda, ha kedve tartja. Az együttműködési szerződés szerint az Önkormányzatnak az elektromos csatlakozást és a szemétszállítást kellett finanszírozni.

Sváb-bálunk a korábbi helyszínen, július utolsó szombatján, 29-én lesz megrendezve.

Erről és a kapcsolódó rendezvényről a meghívó fog tájékoztatást adni.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a Képviselő Testület a nyári szabadságok miatt legközelebb augusztus végén, szeptember elején tart ülést.

Wagner Péter
polgármester

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: