2024. július 23. kedd Lenke napja van, holnap Kinga, Kincső névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Munipolis hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
 
 
MFP-BJA/2021
„Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása”

Támogatás összege:
2 714 417 forint
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Önkormányzati tájékoztató

Mindannyiunk számára ismeretes és érezhető a Magyar Kormány által meghirdetett program és annak megszorító intézkedései.

Ezek hatása a családi költségvetésen túl az Önkormányzatokat is érinti. Településünkön a napokban került kidolgozásra a tényszámok ismeretében a 2007 évi költségvetés, amit a Képviselő Testület rendeletben fogad el, esetleges változtatásokkal, vagy az előterjesztés szerint.

Már most látszik, hogy az állami normatívák csökkenése, valamint a költségek (pl. közművek) növekedése miatt Nadap község történetében nyolc éve nem tapasztalt költségvetési hiánnyal kell szembe nézni. A község üzemeltetése, valamint a választások idején tett fejlesztési ígéretek csak akkor teljesülhetnek, ha ehhez az Önkormányzat megfelelő, egyéb forrásokat tud biztosítani. Nem célunk tartalékaink felélése.

A közigazgatás átalakítása folyamatban van, lassan az ezer éves megyerendszert felváltja a régiós közigazgatás, a következő lépés a települési Önkormányzatok helyett a kistérségi igazgatás bevezetése. Az, hogy ennek milyen hatása lesz, mennyiben csorbítja az önkormányzatiság elvét, a jövőben dől el. Tény, hogy jelenleg is egyre több feladatot kistérségi szinten kell ellátni, (pl.: Oktatási társulások, orvosi ügyelet, logopédiai szolgáltatás, gyógytornász foglalkoztatása az oktatási intézményekben, szúnyoggyérítés, családsegítő szolgálat, építés hatósági feladatok, stb.) A pályázati rendszer is egyre inkább kistérségi szemléletű, pl. óvodánk bővítéséhez szükséges támogatásra csak akkor lehet pályázni, ha oktatási társulás keretében kistérségi működtetésű. A fenntartásra is csak ilyen rendszerben lehet állami normatívát kapni.

Az óvoda külön fejezet, hiszen túl azon, hogy mára nem elégséges a befogadó képessége, az EU előírások szerinti követelmények teljesítéséhez is, amire 2008 év végéig kaptunk haladékot, szükséges a bővítés.

A kötelező társulási rendszer vonatkozik az iskolákra is, de ez Nadapot nem érinti, hiszen nyolc éve jól működő oktatási társulásunk van Velencével, ami többlet állami támogatást jelent és diákjaink megfelelő szintű képzésben részesülnek.

Saját bevételeink növelése érdekében 2006 végén rendeletet alkotott Önkormányzatunk, ami a kialakított, de be nem épített lakótelkeket érinti. Annak idején azzal a céllal segítettük az eredeti tulajdonosok törekvését a telkek kialakítására és értékesítésére, hogy településünk lélekszáma növekedjen, a népesség fiatalodjon. Látható, hogy sokan befektetési céllal vásároltak sokszor több telket, így elképzelésünk nem igazán valósult meg. Rendeletünkkel az ilyen spekulatív törekvéseket kívánja Önkormányzatunk a község javára fordítani.

Bevétel növelő lehetőség az ún. "Hungaroring" terület négy részből álló, összesen 44 hektár területe, amit idegenforgalmi hasznosítási céllal kapott Önkormányzatunk kezelésbe a Magyar Államtól. Pályázatot hirdetünk tőkeerős befektetők részére. Megfelelő hasznosítás településünknek állandó, biztos bevételt, valamint jelentős számú munkalehetőséget teremt.

A terület megfelelő hasznosítás esetén a Velencei tó környékének meghatározó idegenforgalmi attrakciója lehet.

Megállapodtam Óvodánk vezetőjével, valamint Tóth Béla plébános Úrral, hogy az egyházközség sportpályáját óvodásaink megfelelő időjárás esetén használhatják. Cserébe közmunkásaink rendben tartják a területet.

Belátható közelségben került a széles sávú Internet hálózat kiépítésének lehetősége a községi kábel tv. hálózaton keresztül. A feltételekről megkezdtük a tárgyalásokat a szolgáltatóval, eredményéről és a lehetőségekről a Nadapi Hírmondó következő számában tudunk tájékoztatást adni.

Elkészült községünk új belterületi térképe, ami tartalmazza az újonnan létesült lakóterületeket, közterületeket és utcákat. Meg fog jelenni a Velencei-tavi tájékoztató füzetben, valamint a Millenniumi Parkban álló hirdető táblán.

Településünkön újonnan beköltözött anyukák szervezésében megalakult a baba-mama klub. Törekvéseik között szerepel a Nadapi Hírmondó kiterjesztése és színesebbé tétele, az eddigi szigorúan tájékoztató kiadványból közösségi fórummá. A szerkesztőség helyet biztosít számukra.

Wagner Péter
Polgármester

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: