2023. szeptember 26. kedd Jusztina napja van, holnap Adalbert névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Településrendezési eszközök
Településrendezési eszközök módosítása
A településkép védelméről szóló rendelet módosítása
Településrendezési eszközök módosítása 2022
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

Kápolnásnyék Község Jegyzője felhívja a földhasználók, ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az elkövetkezendő időszakban fokozottan ügyeljenek a gyommentesítésre, kiemelten a parlagfű elleni védekezésre.

A parlagfű Magyarországon a legnagyobb területen előforduló, legelterjedtebb gyomnövény, melynek pollenje az egyik legerősebb ismert allergén.

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka július hónap, a virágpor szóródása legnagyobb tömegben július végén és augusztus hónapban történik.

A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. Törvény rendelkezik a parlagfű kötelező irtásáról, virágzás előtti kaszálásáról, illetve az 1994. évi termőföldről szóló LV. Törvény előírja az átmenetileg nem hasznosított területek gyommentesen tartásának kötelezettségét.

Az ingatlan tulajdonosa, a föld használója illetve tulajdonosa köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágzását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Minden év június 30-a után a körzeti földhivatalok ellenőrzik a törvényben foglaltak betartását, a fertőzött területek ismeretében pedig a területileg illetékes Növény- és talajvédelmi Szolgálat (belterület esetén a település jegyzője) közérdekű védekezést rendelnek el. A védekezés végrehajtása már az elrendelés napján azonnal elkezdhető.

A védekezéseket elrendelő határozatok a helyi önkormányzatok hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kerülnek közzétételre.

Fontos tudni, hogy a hatóságok eljárásukat nemcsak a termőföldön folytatják le, hanem zártkertekben, belterületen, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyen, utak, vasutak és vízpartok mentén is, valamint a törvény lehetőséget ad szigorú eljárási rendben, hogy a parlagfűvel erősen fertőzött, rosszul művelt kultúrnövény állományban is elvégezhessék a hatósági védekezést.

Tehát a június 30-i dátum ismerete azért fontos, mert ez a szankciómentes, önkéntes jogkövetés lehetőségének a határnapja.

A június 30-i, legvégső határidő után, amennyiben a parlagfű mentesítésre nem került sor, a hatóságok - minden előzetes értesítés nélkül - növényvédelmi bírságot szabnak ki (20.000,- Ft és 750.000,- 5.000.000,- Ft között határozható meg) illetve elvégeztetik a közérdekű védekezést, amire halasztó hatálya még a benyújtott fellebbezésnek sincs és rendelkeznek a közérdekű védekezés költségéről.

Mindezek alapján felhívjuk a lakosságot a szükséges mechanikai (elsősorban kaszálás) és vegyszeres gyommentesítés végrehajtására, mivel a művelési cél nélküli talajbolygatás csak serkenti az egész vegetációs időszakban csírázó képes parlagfű szaporodását.

Együttműködésüket megköszönve:

Sági Tibor

körjegyző

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: