2023. szeptember 26. kedd Jusztina napja van, holnap Adalbert névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Településrendezési eszközök
Településrendezési eszközök módosítása
A településkép védelméről szóló rendelet módosítása
Településrendezési eszközök módosítása 2022
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Hasznos közlekedésbiztonsági ajánlások a téli átállással kapcsolatban

A Gárdonyi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága ezúton tájékoztatja a lakosságot arról, hogy a Rendőrség "Látni és Látszani" elnevezéssel 2012. október 15. és 2012. november 15. között megelőzési célú kampány folytat, melynek keretében a Rendőrség, és a kezdeményezéshez csatlakozók elsősorban a biztonságos közlekedésre kívánják felhívni a figyelmet, előmozdítva a jogkövető járművezetői magatartást.

Arra bíztatjuk a gépjárművezetőket, hogy éljenek a kampány kínálta lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át az autójukat és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok vesznek részt, és folyamatosan kerülnek bevonásra az ország különböző részein.

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt, és a tervek szerint a szélvédőre kiragasztható matricát adnak át, mely igazolja, hogy a jármű a vizsgálaton részt vett, és ott megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Javasolni fogják, hogy a tanúsítványt mindenki tartsa magánál, és közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek adja át. Szabálysértés elkövetése esetén a tanúsítvány nem mentesíti a közlekedésben részt vevőt a felelősségre vonás alól, azonban az intézkedés során a mérlegelésnél pozitívumként értékelhető.

A látásellenőrzés során az optikus megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban.

Az illetékességi területünkön az akcióhoz csatlakozott szervizekről és optikusokról egy célirányos honlapról (www.latnieslatszani.hu) kaphatnak információkat.

A kampányhírhez kapcsolódóan a Gárdonyi Rendőrkapitányság a következő tanácsokkal ezúton nyújt segítséget a téli közlekedésre való tudatos felkészüléshez:

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A téli gumikkal kapcsolatban néha elhangzik, hogy azok drágák, ezért egyes szakemberek áthidaló megoldást javasolnak: a négy évszakos gumi nem helyettesíti ugyan a téli gumit, de lényegesen jobb, mint a nyári abroncs.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, majd szakaszosan fékezzünk.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, majd szakaszosan fékezzünk.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melynek feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

A kerékpárt használók is óvatosabban közlekedjenek!

A két kerék könnyebben megcsúszik, mint a négy!

Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

- Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

- Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.

Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb téli időszakban is.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Gárdonyi Rendőrkapitányság!

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: