2024. május 28. kedd Emil, Csanád napja van, holnap Magdolna névnap lesz.


Kezdőlap
Hírek
Munipolis hírek
Település
Önkormányzat
Polgármesteri döntések veszélyhelyzetben
Intézmények
Nevezetességek
Közérdekű adatok
Civil szervezetek
Galéria
Pályázati felhívás - 2023
Civil szervezetek
eÜgyintézés
Hatályos településrendezési eszközök 2023
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatók Nadapon
Bursa Hungarica pályázat
Pályázati felhívás - ingatlan értékesítése

 
 
 
 
 
 
MFP-BJA/2021
„Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása”

Támogatás összege:
2 714 417 forint
 
MFP-FAE/2021
„Felelős állattartás elősegítése”

Támogatás összege:
650 235 forint
 
MFP-KOEB/2021
„Kommunális eszköz beszerzése"

Támogatás összege:
12 972 920 forint
 
MFP-KEB/2021
„Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása-2021"

Támogatás összege:
1 821 992 forint
 
MFP-OKE/2020 „Önkormányzati kerékpárút építése"
Támogatás összege:
18 727 637 forint
 
MFP-OJF/2020 „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése”
Támogatás összege:
4 999 993 forint
 
MFP-OUF/2019
„Óvodaudvar”
 
 
 
 
 
 
Látkép
 
Szintezési ösjegy


Módosítva: 2020. 08. 14.

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy tavasszal megemelkedik a szabadtéri tűzesetek száma, mivel a jó idő beköszöntével sokan választanak szabadtéri programot, kerti munkát végeznek, elszáradt növényi hulladékot égetnek.

A szabadtéri tűzesetek különféle okokból gyulladhatnak, legtöbbjük azonban emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

Erdőtüzek

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak. A jó idő beköszöntővel egyre több kiránduló keresi fel az erdőket. Nagyon fontos, hogy az erdőkben csak a kijelölt tűzrakó helyen, és kizárólag szélcsendben szabad tüzet gyújtani. A mások által korábban engedély nélkül rakott tábortűz nyoma nem kijelölt tűzrakó hely. A hivatalosan és biztonságosan használható tűzrakó helyek mindig betonozott, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók. Tűzgyújtáskor mindig legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk. Víz hiányában a tűzrakás helyét fedjük be földdel. Esős, nedves időben se bízzuk a véletlenre a tűz eloltását!

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

Az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodperc, addig a keletkező tűz eloltása akár több napig is eltarthat, az oltás költségei pedig több millió forintot is elérhetik. Előzzük meg az erdeinkben és a természeti értékekben a tűz pusztítását. Ha tűzesetet észlel, kérjük jelezze a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

Növényi hulladékok égetése

Megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény alapján a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. Ezek a szabályok településenként eltérőek lehetnek, ezért az égetés megkezdése előtt feltétlen érdeklődjenek az adott település Polgármesteri Hivatalánál. Abban az esetben, ha a kerti növényi hulladékok égetésére az önkormányzat rendeletében lehetőséget ad, a tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet alapján lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.

A jogszabályi előírások betartása minden esetben, mindenkire nézve kötelező!

A tűzvédelmi előírások, valamint az égetési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegését az illetékes hatóságok a szabályszegés súlyától függően bírsággal sújthatják. Tűzvédelmi előírás megszegéséért, ha az tüzet idézett elő, 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki.

Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Erdőtüzek megelőzése

Mikor, hol és hogyan gyújthatunk tüzet?

 • csak a kijelölt tűzrakó helyeken (kijelölt tűzrakó helyek jól felismerhetőek, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók)
 • szélcsendes időszakban
 • legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk
 • víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be
 • ha – a kijelölt tűzrakó helyen kívül - tűzesetet észlel, kérjük jelezze a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

Növényi hulladékok égetése

Mikor és hogyan lehet biztonságosan kerti növényi hulladékot égetni?

 • Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat az önkormányzatok rendelettel szabályozzák. Az égetés lehetőségéről, megengedett időszakáról érdeklődjön az érintett település önkormányzatánál.
 • Csak kiszáradt növényi hulladékot égessen. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat.
 • Úgy gyújtson tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.
 • A kerti égetést minden esetben felügyelje, mert az esetlegesen feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül tovább terjedhetnek.
 • Az égetés megkezdése előtt készítsen a közelbe a tűz oltására elegendő vizet.
 • Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul értesítse a tűzoltó-parancsnokságot a 105-ös segélyhívón.

Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Vissza a főoldalra


Az oldalt készítette: